מודל ארבעת השלבים למימוש רצון/חזון

מאת: הילה מזור

רעיונות, רצונות, יעדים, מטרות או חזון. לא משנה איך נקרא לזה, הם קיימים בארגונים ובחיים האישיים שלנו באופן טבעי. כולנו מכוונים אליהם באופן כזה או אחר. מודל ארבעת השלבים למימוש הרצון (המתאים גם לרצונות אישיים וגם לחזון של ארגון) הוא כלי עבודה לפיתוח המודעות לגבי התהליך למימוש רצון או חזון. הוא מאפשר להבין באיזה שלב אנו נמצאים בתהליך ואז להתאים את תהליכי העבודה לאותו שלב. כאשר אנו מרגישים תקיעות במימוש הרצונות שלנו, חשוב להבין באיזה שלב בתהליך המימוש אנו נמצאים, ולפעול בהתאם לאותו שלב.

ארבעת שלבי המודל הם:

  1. השראה – השלב הראשון הוא קבלת השראה לרעיון, לחלום, לחזון. לעיתים השלב הזה מתרחש באופן טבעי על ידי רעיון שאדם הוגה מתוכו או מתוך לימוד ממקום אחר, ממפגש שהתקיים או מתהליך למידה אחר. לעיתים ההשראה תגיע מתוך תהליך חשיבה סדור ופורמלי. בארגונים לעיתים מתקיימות סדנאות אסטרטגיות או סדנאות לגיבוש חזון ובמסגרת הזו מתגבשת התמונה העתידית. לא משנה מהיכן מגיעה ההשראה, השלב הזה הוא שלב הכרחי בהבנה "לאן אנחנו רוצים להגיע?" או "מהו היעד הזה שאליו אנחנו מכוונים?" ו"מהי תמונת העתיד שלקראתה אנו צועדים?".
  2. תנועה – השלב השני כולל בתוכו מהלכי תנועה לעשייה ולהתקדמות לעבר החזון או הרצון. זה יכול להיות שמירה על רצף דיונים בארגון הקשורים לתהליכי מימוש החזון, זה יכול להיות המשך תהליכי למידה או מפגשים הקשורים לרצון וכן הלאה. השלב הזה הוא הכרחי לשמירה על רצף שבין מחשבה או תפיסה לבין מימוש בפועל. לרוב התנועה תיעשה באופן טבעי כחלק מההתלהבות בהמשך להשראה של השלב הראשון בתהליך.
  3. ספק/התנגדות – לאחר ההתלהבות הראשונה והתנועה הטבעית הראשונית מתעורר ספק וצפות התנגדויות. לרוב יהיו אלו התנגדויות הקשורות לקושי במימוש, לאילוצים, למפגש עם המציאות העכשווית ולמערכות יחסים שבהן יצופו אינטרסים או פחדים. הספק וההתנגדות לחזון או לרצון הוא שלב טבעי וחשוב. הוא טבעי כי הרצון או החזון מתנגשים עם פחדים ועם המציאות העכשווית, הוא "מכריח" אותנו לשינוי ועצם השינוי ברמה הרגשית מתחבר לכולנו לחוויית אובדן של משהו שאנו כבר מכירים. הוא דורש מאיתנו אומץ ללכת לכיוון חדש, לעשות משהו שעוד לא עשינו, ליצור משהו, ובכך הוא דורש מאיתנו להתמודד עם פחדים ולכן באופן טבעי יעלה הספק. חשוב להקשיב לספק, לא לבטל אותו מחד, אבל גם לא להאמין לו בעיניים עצומות מאידך. לרוב, הספק וההתנגדויות יעזרו לנו לדייק את הרצון/החזון. הספק יציף לנו את האתגרים ואת הנושאים שעמם עלינו להתמודד בדרך להגשמה.
  4. וודאות – לאחר ההתמודדות עם הספקות ועם ההתנגדויות, מתפתחת וודאות למימוש הרצון/החזון. התמונה מתבהרת, בשלב זה נדרשים תהליכי רתימה, שיתוף והנעה של השותפים לתהליך לעבר מימוש מלא.

מעוניינים בליווי ובייעוץ לשינויים בארגון?